Vanavond kies ik voor groen 4

13-02-2023

Vanavond kan ik mijn nachtrust voorspellen! Wellicht kijk je hier vreemd van op: "Hoe weet je dit nu van te voren?!" Fysiek had ik geen zware dag. Natuurlijk de huis-en-keuken klusjes, de tuin vandaag niet, een rondje wandelen en op de hometrainer. Maar vandaag veel telefoontjes en regeldingetjes. Dat betekent onrust in het hoofd en vaak heeft dat gevolgen voor de nachtrust. In ieder geval mijn nachtrust. Met voldoende rustmomenten overdag kan ik dat vaak 'onder controle houden' maar van die rustmomenten had ik er vandaag te weinig. Verkeerd gepland besef ik en eigenlijk zou ik mij met een bekende spreekwoord het verwijt moeten maken "een ezel stoot zich in het algemeen, niet tweemaal aan dezelfde steen". Nu, ik helaas zeer regelmatig. Het is gemakkelijk de ziekte van Parkinson daarvan de schuld te geven... maar feit is wel dat mijn planningsvaardigheden helaas geen vaardigheden meer zijn maar valkuilen die ik zie maar toch inloop.

Rust nemen. Hoe belangrijk is dat! En als je hard werkt, of je nu een betaalde baan hebt of als je arbeidsongeschikt veelal in en om het huis bezig bent, heb je rust nodig. In mijn geval 'hard rusten' omdat ik te lang doorga. En daarom kies ik vanavond voor 'Groen 4' want bewust hard rusten vraagt om een bewuste keus voor kwaliteit van leven en -vakmanschap! Ik zal dat hieronder proberen uit te leggen.

"Afgedankt....na ruim 17 jaar trouwe dienst..", dat was de titel van een blog die zo'n anderhalf jaar geleden verscheen. Na 17 jaar trouwe dienst 'iets' afdanken terwijl het nog goed functioneert.... Die blog ging over ons vorige ledikant en dekbed. In deze nieuwe blog kijken we terug op onze keuze van 8 maanden geleden voor kwaliteit van rust, kwaliteit van leven en kwaliteit in vakmanschap! Regelmatig krijgen wij vragen als "heb je geen spijt van een ander bed" of "bevalt het nieuwe dekbed" en "helpt het nu echt, die trilbodem?" Die drie vragen worden ons het meest gesteld. En eerlijk gezegd, het is drie keer "JA!"

Net als bij veel mensen met de ziekte van Parkinson is ook bij mij het slaap-waak-ritme aangetast en kreeg ik steeds meer moeite met het omdraaien in bed. Daarbij werd het dekbed dat over ons heen lag steeds meer als een zware last ervaren; had ik net weer de techniek van omdraaien aangeleerd dan zorgde de wisseling van zomer- naar winterdekbed er weer voor dat ik weer hard mocht gaan oefenen. Dat betekent dat je vooruit moet kijken en moet handelen. Al eerder had ik in ander verband contact met Wim Hofman van De Suite in het Zuid-Hollandse Moordrecht maar nu lieten mijn vrouw Eveline en ikke ons informeren over over bedbodem, matras, lichte dekbedden van ganzendons, satijnen hoeslakens, etc.

En natuurlijk, als je het hebt over dit soort aankopen dan praat je over serieuze bedragen. En dat is logisch; het is een aanschaf voor naar je mag hopen vele jaren. Maar het is ook een afbakening van een tijdperk want velen zullen afscheid nemen van het twee persoonsledikant, dekbed en kiezen voor 'eigen' bedbodem, matras, dekbed etc. Zo'n persoonlijke keuze markeert weer opnieuw een overgang naar een nieuwe fase in het leven. Daar moet je de tijd voor nemen en die tijd geven ze bij De Suite ook. Er wordt niet snel een product in je maag gesplist en een pinapparaat voor je neus gehouden. Rustig, zorgvuldig, wordt alles geïnventariseerd en keuzes toegelicht. Een van die keuzes is een zogenaamd 'hoog-laag-bed'. Je wilt er eigenlijk niet aan denken want dat doet je denken aan fases die (vele jaren later?) op je levenspad komen. Maar toch.... Bij een bedbodem en dergelijke kies je voor kwaliteit. En bij kwaliteit denken we vooral aan kwaliteit van het product. Nu, daar is volgens mij niets mis mee. Maar je kiest vooral voor kwaliteit van leven! Want wanneer je overdag en 's nachts je rust kunt pakken dan merk je dat de hele dag. En juist die kwaliteit van leven vraagt om weloverwogen keuzes. Daar wordt je rustig en deskundig in geadviseerd en meegenomen.

Wij hebben zelf de volgende keuzes gemaakt:

  • twee afzonderlijke bedbodems waarbij mijn bedbodem ook de 'hoog-laag-functie' heeft
  • mijn matras is voorzien van de FPS-technologie (dit wordt hieronder toegelicht);
  • twee afzonderlijke dekbedden met ganzendons;
  • satijnen dekbedovertrek en satijnen hoezen;
  • aan mijn kant een bed-beugel.

Ondertussen had ik ook een satijnen pyjama gekocht. Dat was echt wennen, zo'n glas glibberding maar het schuift heerlijk gemakkelijk naar de rand van je bed en maakt het moeizame uit bed stappen minder moeizaam. Aandachtspunt hierbij is dat je als het mogelijk is niet gekozen moet worden voor een te zachte matras omdat dit, wegzakkend in je matras, een vlot en veilig opstaan kan bemoeilijken. Maar dit geldt uiteraard alle soorten van matassen, waar je die ook koopt.

Eind juli 2021 werden nieuwe bedden (onderstel, matras, kussens en dekbed) geleverd. Natuurlijk, het was even wennen, voor ons allebei! Maar dat 'wennen' was ook iets van 17 jaar geleden toen we als gezond stel een nieuw ledikant, matras en toebehoren kochten. Maar we waren beiden al vrij snel gewend. Zelf heb ik in overleg met Wim nog gekozen voor een stevigere uitvoering van het matras omdat ik zittend om op te staan daar toch moeite mee had omdat ik wat wegzakte. Daarin werden wij na enkele maanden, net als de bed-beugel, goed in geadviseerd.

Echt wennen was het gebruik van de FPS-technologie. Voor ons (mij) nieuw. Mijn matras is voorzien van FPS-geluidstechnologie. FPS staat voor Frequency Physio Support. Deze technologie maakt gebruik van laagfrequente geluidsgolven. Aan de hand van speciale software worden lage geluidsfrequenties via speciale impulsspeakers in het matras gestuurd en wordt het ontvangen geluid omgezet in zachte trillingen. Volgens de handleiding kan door het variëren van frequenties er gericht worden gewerkt aan bijvoorbeeld vermindering van pijnklachten en vermindering van spierspanning. Er zijn daarvoor diverse programma's voor ontspanning, voor een vlug herstel en voor specifieke spiergroepen. Bij deze laatste programma's zouden mensen met de ziekte van Parkinson baat hebben.

Wanneer wij naar bed gaan kies ik meestal voor 'Groen 1', een licht ontspannend programma dat 20 minuten duurt maar doorgaans slaap ik al voordat dit programma is doorlopen. Maar dat snelle inslapen deed ik toch al vaak dus voor mij geen bijzondere gevolgen. Maar als ik overdag 'Groen 1' of 'Groen 4' draai dan lig ik ook vrij snel lekker te doezelen, iets dat ik voorheen minder deed of herkende. Wanneer ik 's nachts een keer naar de wc ga dan zet ik ook 'Groen 1' of 'Groen 4' aan en waar ik voorheen soms een hele tijd wakker kon liggen val ik nu vrij snel weer in slaap. Winst dus!

Wanneer ik in de ochtend met stijve onderbenen of een zere rug wakker wordt dan zet ik vaak 'Rood 3' of 'Rood 4' aan. Dat activeert de bloedsomloop maar voelt ook als een massage. Wanneer ik direct aan het begin ook mijn medicatie inneem dan heeft dat 'dubbelgebruik' (medicatie en programma) het goede effect dat ik voor mijn doen vrij goed en vlot uit bed kan stappen. Wanneer ik 's ochtends geen problemen heb met rug of benen dan wordt het vaak 'Blauw 1', 'Blauw 2' () of 'Blauw 4' (ontspannend maar ook activerend'). Overdag gebruik ik, afhankelijk van wat ik heb gedaan, een soort mix van Groen (ontspanning) en Blauw (activerend). Een veel voorkomende vraag is 'Heeft Eveline daar geen last van?" Nou, nee, eigenlijk niet. Pas was het zelfs zo dat zij het 'trillen' van mijn bedbodem miste omdat ik heerlijk lag te slapen en zij de slaap niet kon vatten en graag gebruik had gemaakt van één van mijn programma's.

"Helpt het nu echt?" is een terechte betrokken vraag die ik ook vaak krijg. Hierbij zeg ik "Ja!" maar wel met een kanttekening. Die kanttekening betreft geen twijfel aan nut of effect maar betreft dat het ook een bewuste keuze moet zijn. De meeste Parkinsonpatienten kampen steeds vaker met een laag energieniveau. Dat vraagt om keuzes in het dagelijkse leven. Bij velen betekent dit rustiger aan doen en bij jonge mensen met de ziekte van Parkinson betekent het niet zelden stoppen met betaald werk. Maar als je moe bent kun je op de bank liggen en op bed, telefoon, Ipad en een boek of tijdschrift in de hand of binnen handbereik. De vraag is of dat rusten is. Natuurlijk, de FPS-technologie zal dan best effect hebben maar echte rust en echte kwaliteit vraagt om kwalitatieve rust. Dus echt even afzonderen en echt passief zijn (dat is anders dan niet actief zijn...) en wanneer je dit combineert met één van die programma's dan neemt de kwaliteit van rust en ik zou haast zeggen kwalitatief gebruik van je lichaam echt toe. Wie gunt zoiets niet alleen zich zelf, maar ook diens geliefden niet...?!

Zoals vriend Jan. Hij heeft enkele jaren de ziekte van Parkinson en hij gebruikt na het avondeten vaak Blauw 2 of 3 om weer even energie op te doen. Het geeft hem een boost om aan de avond te beginnen. Om te ontspannen en in te slapen gebruikt hij als hij naar bed gaat Groen 2 of 3. Maar ook in de vroege ochtend (half 5) als hij niet kan slapen gebruikt hij vaak groen 3: "binnen 5 minuten was ik weer onder zeil... wel zeer levendig gedroomd daarna 😊". Daarentegen gebruikt hij zelden de Rode programma's: "Rood heb ik nog maar 1x gebruikt (ROOD 1). Dat was voor mijn stramme nek... maar daar vond ik het resultaat wat mager en moet echt nog eens uitgebreid proberen."

Een andere kennis van mij, Amber, heeft echter juist positief resultaat bij gebruik van Rood 1 waardoor zij minder last van haar schouders heeft. Zij gebruikt iedere avond voor het slapen gaan programma Groen 4 en zij geeft aan negen van de tien keer niet dat het programma klaar is "want dan ben ik in slaap gevallen". Als zij in de nacht naar het toilet is geweest gebruik zij weleens Groen 1 of Groen 4. Rood 1 gebruikt ze dagelijks zegt ze: "ik gebruik elke dag Rood 1 omdat door de tremor in mijn rechterhand het in mijn schouders/nek vaak vast zit en dan heb ik er baat bij." Amber gebruikt ook de volgende programma's: "De laatste weken ben ik aan het trainen voor de Nijmeegse 4 daagse en gebruik dan heel veel Rood 4 voor mijn benen en kuitspieren en Blauw 3. En daar heb ik heel veel baat bij." in de ochtend, na het slapen, gebruikt zij Blauw 1: "Ik sta dan minder stijf en stram op".

Zelf gebruik ik vooral Rood 2, 3 en/of 4 vanwege pijn in mijn onderrug, heupen of vermoeide benen, zeker als ik een veel heb lopen rommelen in huis of aan mijn treinbaantje heb geknutseld. Die rode programma's ervaar ik dan als ontspannende en stimulerende massage. Onze ervaringen zijn zeker positief en het resultaat maakt de investering goed! Ieder leven en ieder lichaam is anders en dat vraagt even puzzelen wat bij u, jou en mij het juiste programma en het juiste moment is. Maar na een paar weken heb je daar echt wel zicht op en baat bij!

Groen 4 of toch Blauw 1? Welke kwaliteit van rust gunt u zich?