Chronisch ziek zijn - Arbeid en loopbaan

05-04-2021

De ziekte van Parkinson is een gecompliceerde chronisch-progressieve ziekte die op enig moment, en soms relatief snel, gevolgen heeft voor het dagelijks functioneren van personen met de ziekte van Parkinson. Dit heeft gevolgen voor het functioneren thuis (in de privé situatie) en/of op het werk. De aard en snelheid van de klachten ontwikkeld zicht bij de ene persoon anders en/of sneller dan de ander. De effecten zijn ook wisselend. Voor het dagelijks werk kan het tot gevolg hebben dat op enig moment de werkzaamheden moeten worden aangepast, de werktijden worden verminderd of dat op enig moment gestopt moet worden met betaald werk. Dat vraagt om een zorgvuldig begeleiding en afronding van de arbeidsrelatie. Op deze pagina verwijzingen naar websites en organisaties die zich daarin gespecialiseerd hebben.De ziekte van Parkinson is een gecompliceerde chronisch-progressieve ziekte die op enig moment, en soms relatief snel, gevolgen heeft voor het dagelijks functioneren van personen met de ziekte van Parkinson. Dit heeft gevolgen voor het functioneren thuis (in de privé situatie) en/of op het werk. De aard en snelheid van de klachten ontwikkeld zicht bij de ene persoon anders en/of sneller dan de ander. De effecten zijn ook wisselend. Voor het dagelijks werk kan het tot gevolg hebben dat op enig moment de werkzaamheden moeten worden aangepast, de werktijden worden verminderd of dat op enig moment gestopt moet worden met betaald werk. Dat vraagt om een zorgvuldig begeleiding en afronding van de arbeidsrelatie. Op deze pagina verwijzingen naar websites en organisaties die zich daarin gespecialiseerd hebben.

Parkinson en werk

  • 'Een nieuwe uitdaging met Parkinson' (link naar bundel) → Deel 8 van de bundel (hoofdstuk 40 en Kennismaking 9-de bedrijfsarts)
  • 'Beter leven met een chronisch-progressieve ziekte' (link naar bundel) → Deel 6 (hoofdstukken 32 tot en met 36)
  • Parkinson en Werk (Parkinson Vereniging - De werkgroep 'Parkinson en werk' bestaat uit een een groep ervaringsdeskundigen. We hopen met dit dossier een bijdrage te leveren in de zoektocht naar mogelijkheden en oplossingen voor werkenden die geconfronteerd worden met de diagnose parkinson(isme).
  • Werken met parkinson (Parkinson op Maat, klinisch arbeidsgeneeskundige Herman Bartstra en ergotherapeut Yvonne Veenhuizen geven antwoord op 11 vragen over werken met parkinson
  • Werk & Parkinson (ParkinsonTV, 6 maart 2015, klinisch arbeidsdeskundige Jacqueline Janssen, May Kooreman onder leiding van Mariska Boshoven)
  • Parkinson en Werk (Verder met Parkinson)

Adviezen en aanbod van adviseurs en deskundigen

Als je de diagnose ziekte van Parkinson krijgt komt er veel op jou en jouw geliefden af. Het heeft impact op jouw gezin en werk. Vanuit mijn jarenlange werkervaring maar ook als ervaringsdeskundige kan ik jou daarin persoonlijk, betrokken en professioneel begeleiden. In mijn eigen coachingspraktijk COACH JE KRACHT lopen de thema's Stress en Verlies, meestal in combinatie met Werk als rode draad. Mede vanuit de overtuiging dat een begripvolle werkomgeving onmisbare steun en nieuwe houvast kan geven, ben ik gespecialiseerd in Verlies- & Rouwbegeleiding op de Werkvloer. Hierbij begeleid ik jou als werknemer, maar adviseer, train en ondersteun ik ook leidinggevenden en HR-professionals hoe om te gaan met verlies van gezondheid. Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches.