Parkinson en Dorpsdichter?

23-05-2024

Als eerste wil ik David Nieuwstad feliciteren met zijn aanstaande benoeming tot Dorpsdichter van Waddinxveen. Ik had ook gesolliciteerd maar mij teruggetrokken.

De ziekte van Parkinson heeft veel, ik meen zo'n 36, vervelende tot ingrijpende en nare symptomen. Die symptomen kunnen betrekking hebben tot beweging, cognitie (denken, organiseren), psyche etc. De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende en de op één na meest degeneratieve hersenaandoening.

Parkinson, ik kan er verdrietig om zijn maar het heeft mijn leven ook verrijkt. Door en ondanks Parkinson in totaal 9 boeken samengesteld en aan geschreven. Door de ziekte van Parkinson ook gaan dichten. Het is begonnen met (als ik terugkijk) een erg simpel gedicht maar, ik ben mijn eigen objectieve keurmeester (...) met gedichten die wat beter zijn. Het gaat niet snel maar inmiddels ook begonnen met een cursus Poëzie schrijven.

Toen ik de advertentie zag waarin gevraagd werd om een Dorpsdichter twijfelde ik of ik het zou kunnen. Aangemoedigd heb ik in dichtvorm een sollicitatie ingediend. Dichten moet bij mij echter spontaan opborrelen. Een verzoek om een gedicht kan mij intens bezighouden en levert stress. Daarom heb ik mij alsnog teruggetrokken.

Jaloers? Verdrietig? Zeker niet! In Waddinxveen krijgen wel enkele van mijn gedichten een plek. Waar? Dat verklap ik nog niet. Over enkele weken wordt dat bekend! En David, succes en wijsheid bij het dichten! Hoop dat je er van kan en mag genieten!

Sollicitatie en motivatie

Goedemorgen,

Hierbij een sollicitatie van Peter van den Berg
Ik ben geen reus, maar ook geen dwerg
Graag wil ik investeren in onze relatie
Wie ik ben, leest u in mijn CV en motivatie

De Dorpsdichter in Waddinxveen
Is een gewaardeerd Fenomeen
De vacature: een nieuw gezicht
Resultaat: een verbindend gedicht

De sleutels van Gouwedorp, onze trots
Doen denken aan Petrus, de grote rots
Sleutels, openen harten, verbinden
Allen die zich in Waddinxveen bevinden

Een korte, stijlvolle, verhalende memorie
De brug tussen actualiteit en historie
Dat wordt van de nieuwe dichter verwacht
Verbinden, vertolken, verhalen, mijn kracht

Daarom dit gedicht bij de jury gebracht
Gedag gaande ervaren dichter
Welkom komende nieuwe dichter
Met vriendelijke groet en uitziend naar uw reactie

Peter van den Berg

AANVULLENDE MOTIVATIE

Aanvullend op mijn sollicitatiegedicht.
Ik ben geboren en getogen Waddinxvener. Jarenlang maatschappelijk en politiek actief geweest in Waddinxveen en omgeving. Door een chronische ziekte doe ik redelijk rustig aan. Door deze ziekte, de ziekte van Parkinson, ben ik gaan dichten. Die creativiteit had ik in het verleden absoluut niet, nu ben ik die aan het ontwikkelen. Vorige week ben ik begonnen met de cursus Poëzie schrijven (Laudius). Tijdens het jubileumsymposium van het Radboud Alzheimer Centrum kon mijn gedicht worden besproken en tijdens het symposium van de Parkinson Vereniging naar aanleiding van Wereldparkinsondag 2024 heb ik ook een tweetal gedichten geschreven. Ik denk dat ik in staat ben diverse thema's op een warme en persoonlijke wijze begrijpelijk voor het voetlicht kan krijgen. Door de ziekte van Parkinson ben ik arbeidsongeschikt maar daarmee wel geschikt voor een nieuwe roeping in mijn leven. Denk daarbij aan gastcolleges over de impact van chronisch progressieve ziekte en betrokkenheid bij enkele overlegplatforms in Academische Ziekenhuizen. Het 'dorpsdichterschap' ligt voor mij in het verlengde van deze wending in mijn leven. In de bijlage mijn cv en hierboven dus mijn 'sollicitatiegedicht'.