Parkinson - Communicatie en logopedie

18-11-2020

Een persoon met de ziekte van Parkinson krijgt in toenemende mate ook met diverse niet of minder fysieke verschijnselen te maken. Er zijn personen met de ziekte van Parkinson die zich van lieverlee wat terugtrekken omdat bijvoorbeeld het communiceren of de omgang met anderen meer energie kost of slechter af aan. De stem wordt bijvoorbeeld zachter, de mimiek minder en de stel vlakker. Daarnaast kunnen er ook problemen ontstaan rondom eten en drinken als gevolg van kauw- en slikproblemen. Op deze pagina informatie hierover maar ook verwijzingen naar bijvoorbeeld een logopedist die de ongemakken rondom bovenstaande problemen kan helpen 'aanpakken'.

Algemeen

  • 'Een nieuwe uitdaging met Parkinson' (link naar bundel) → Deel 8 van de bundel (hoofdstuk 41)

Logopedie: communicatie en spreken

  • 'Een nieuwe uitdaging met Parkinson' (link naar bundel) → Deel 8 van de bundel (hoofdstuk 41 en kennismaking 11-logopedie)
  • Parkinson & Logopedie (Parkinson op Maat, Logopediste Selma de Wit, expert in het behandelen van mensen met parkinson, beantwoordt 6 vragen over parkinson en logopedie)
  • Spreken & Parkinson (ParkinsonTV, 11 juli 2014, logopedist Hanneke Kalf, neuroloog professor Bas Bloem en mevrouw Oonk-Beskers)

Slikproblemen

  • 'Een nieuwe uitdaging met Parkinson' (link naar bundel) → Deel 8 van de bundel (hoofdstuk 41 en kennismaking 11-logopedie)
  • Slikstoornissen & Parkinson (ParkinsonTV, 25 oktober 2019, neuroloog professor Bas Bloem, logopedist Hanneke Kalf en Bertus Zweers onder leiding van Marlies van Nimwegen)