Humor van de bovenste plank

05-07-2023

"Met jouw kennis en ervaring verwacht ik dat jij de gemeente X goed kunt helpen. Natuurlijk ben ik erg benieuwd hoe jij dit ziet. Het lijkt me in ieder geval leuk om hierover verder met je in contact te komen." Een citaat uit een bericht dat ik onlangs via LinkedIn van een recruiter ontving.

Ik wist even niet te reageren. "Humor van de bovenste plank", zo reageerde een oud-collega. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van deze uitdrukking had gehoord. Een zoektocht leerde mij dat "Van de bovenste plank" meerdere betekenissen kan hebben (bron: website Onze Taal):

  • Het is zeer goed, het beste in zijn soort;
  • Het is ironisch bedoeld omdat echte rotzooi op de bovenste plank staat;
  • Spullen die waardevol zijn en waar je zuinig op bent zet je veilig op de bovenste plank;
  • Spullen die je zelden nodig hebt zet je weg op een plaats waar je niet makkelijk bij kunt; de bovenste plank.


Hoe reageer je op zo'n bericht?

  • Verdrietig omdat je sinds maart 2021 (inmiddels al ruim twee jaar) geen betaald werk kan verrichtten omdat je duurzaam arbeidsongeschikt bent?
  • Boos omdat zo'n recruiter dat niet snapt en omdat het mij pijn deed?
  • Interesse laten merken en het gesprek proberen aan te gaan?
  • Boos en onaangenaam verrast omdat op mijn profiel niet staat aangegeven dat ik door recruiters benaderd wil worden?!

Ik heb gekozen om het gesprek aan te gaan (standaard antwoord via LinkedIn: "Beste R, bedankt voor uw bericht. Ik zou graag meer over deze kans te weten willen komen.") en zo werd ik (P) deze week gebeld door een recruiter (R):

P. Met Peter van den Berg. Goedemorgen.

R. Goedemorgen Peter, met R. Fijn dat we je mogen benaderen.

P. Ja, inderdaad. Dankjewel. Ik ben wel benieuwd waarom en wat je in mij ziet.

R. Jouw profiel op LinkedIn viel op. De kennis en ervaring die jij hebt past volgens mij mooi bij het profiel van de medewerker waarnaar wij op zoek zijn.

P. Zeg R, valt jou niet iets bijzonders op aan mijn profiel op LinkedIn?

R. Nou, nee, niet veel bijzonders.

P. Heb jij mijn profiel en toelichting goed bekeken? Valt jou niet op dat er een gat in mijn loopbaan zit?

R. Ehm, ja, dat wel. Maar ik zie dat je nog actief bent als diaken bij de Hervormde Kerk en over actuele juridische kennis moeten wij het in het sollicitatiegesprek hebben. Van dat laatste heb ik zelf geen verstand. (Opmerking Peter: na afloop gesprek mijn profiel gecontroleerd en net als mijn andere voormalige verantwoordelijkheden staan ook de taken die ik binnen de kerk had op verleden tijd...).

P. En de toelichting bij mijn profiel, heb je daar zien staan dat ik arbeidsongeschikt ben.

R. Ja natuurlijk en daarom is het goed dat we elkaar spreken en in dit gesprek de mogelijkheden verkennen..

Ik had voor mijzelf gekozen om het gesprek aan te gaan maar toen wist ik het even niet meer. Kort gezegd dat een betaalde baan er voor mij niet inzit waarop we elkaar een fijne dag hebben toegewenst. Een "Sorry" of een "Sterkte"? Het staat waarschijnlijk op de bovenste plank: iets waar je niet veel hoeft te zijn....


Naschrift:

Betrokken persoon heb ik voor publicatie van deze blog in de gelegenheid gesteld te reageren. Dat heeft hij snel en adequaat gedaan en daarbij zijn excuses aangeboden. Concrete verwijzingen naar organisatie, gemeentelijke overheid en persoon heb ik daarom achterwege gelaten. Omdat ik vrees dat er door slecht lezen en invoelen meer van dit soort pijnlijke situaties kunnen voordoen hoop ik dat deze blog niet alleen door recruiters etc. gelezen wordt en tot voorzichtig en respectvol handelen aanzet.

Ontvangen reactie

Beste Peter,

Bedankt voor je e-mail en de mogelijkheid om te reageren en eventuele onjuistheden recht te zetten.

Ten eerste wil ik mijn spijt uiten over het feit dat je ons eerdere bericht en telefoongesprek als negatief hebt ervaren. Mijn werk, waarbij ik mensen help bij het vinden van passende functies en opdrachten, geeft me veel voldoening. Door mijn enthousiasme bekijk ik dagelijks honderden LinkedIn-profielen. Daarbij moet ik helaas erkennen dat de tijd me niet altijd toestaat om elk profiel volledig te analyseren.

Ik was geïntrigeerd door je profiel, waarin je ook aangaf duurzaam arbeidsongeschikt te zijn en/of open te staan voor een nieuwe roeping in je leven. Bovendien trokken je activiteiten, zoals het geven van trainingen en gastcolleges en het schrijven van artikelen en boeken, mijn aandacht. Vandaar mijn verzoek om een gesprek, om meer te weten te komen over je situatie en ambities.

Hoewel je hebt aangegeven dat je niet meer in staat bent om een betaalde baan aan te nemen, was ik toch blij om met je gesproken te hebben. Het is belangrijk voor mij om verder te kijken dan enkel een LinkedIn-profiel en iedereen een eerlijke behandeling en kansen te geven.

Ik wens je een prettige dag toe!

Met vriendelijke groet,

R.