Goed gedaan!

28-02-2022

"Ben jij jezelf moed aan het inpraten of krijg je te weinig aandacht?" Nou, nee hoor maar ik wil wel een bijzonder voorval delen. Iets met meer impact dan ik vooraf zou kunnen bedenken.

De maanden november 2021 tot ongeveer januari 2022 verliepen niet helemaal fijn. Door bijstelling van medicatie kreeg ik fors meer last van freezing en dat kan knap vervelend zijn. Daarnaast meer last van moeheid, last van mijn rug en tintelende benen. Bloedonderzoek bracht geen bijzonderheden aan het licht. Waarschijnlijk doordat ik veel zit toch minder doorbloeding etc. Hoe het gebeurde weet ik niet, maar laat ik het zo zeggen "de knop is omgezet". Ik kan wel dapper of stoer zeggen dat ik dat heb gedaan maar dat zou niet volledig en eerlijk zijn. Bewegen kan bij mensen met de ziekte van Parkinson zijn, maar als je last hebt van een heup- en rug afwijking en je hebt daarvoor vanaf leeftijd basisschool therapie voor dan is extra beweging echt geen leuke uitdaging...

Maar toch, ik ben meer gaan bewegen. Begonnen met in de ochtend 5 minuten hometrainer, in de middag 10 minuten wandelen en in de avond 5 minuten hometrainer. Inmiddels is dat uitgebouwd naar twee keer 10 minuten hometrainer en 15-20 minuten wandelen. En ik voel mij stukken beter en het gaat volgens mij ook beter!

"Ga zo door" zegt u misschien. "Kan en moet nog meer" zegt een ander. "Goed gedaan!" Gaf mijn horloge aan.... Huh? Mijn horloge geeft op basis van een gemiddelde dagelijks tien minuten voor het hele uur aan hoeveel stappen ik nog moet zetten om dat gemiddelde vast te houden. Maar op dat ene moment, tijdens dat ene voorval liep ik een keer zonder rollator buiten, struikelde ik en maakte een duikeling in of door de groenstrook. Snel keek ik om mij heen, niemand die het volgens mij zag! Ik stond vrij vlot op, klopte mijn kleding af en dacht mijn wandeling te vervolgen.... Op dat moment gaat mijn horloge trillen. "Hè, wordt ik gebeld?" Ik kijk op mijn horloge. Nee... "Goed gedaan!" staat er in mijn schermpje.... Ik word boos, ben verdrietig, ik..... Doe ik mijn best....

 Ik kon er later op die dag wel om lachen, in eerste instantie als een boer met kiespijn, inmiddels kan ik het als een bijzonder voorval vertellen. Maar er hartelijk om lachen..... Zou u of jij dat kunnen?