Chronisch ziek - Rijbewijs

05-04-2021

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. In specifieke gebieden van de hersenen sterven hersencellen af. Dat leidt tot functiebeperkingen. Denk daarbij aan stijfheid, trillen maar ook aan moeite hebben met het uitvoeren van dubbeltaken en verminderd cognitief functioneren, Dit kan gevolgen hebben voor (veilige) deelname aan het verkeer. Op deze pagina meer informatie hierover.

Wettelijk kader

Parkinson en rijbewijs

  • 'Een nieuwe uitdaging met Parkinson' (link naar bundel) → Deel 9 van de bundel hoofdstuk 43 (uitleg regelgeving Nederland en Vlaanderen)
  • Parkinson(isme) en Verkeersdeelnemer (voormalig rijinstructeur en rijangstcoach Hans van Geluk biedt op zijn eigen website veel informatie over de ziekte van Parkinson en deelname aan het verkeer)
  • Parkinson en autorijden (Parkinson Vereniging)
  • Rijgeschiktheid (Parkinson Liga)
  • Parkinson & Verkeer (Parkinson op Maat, Voormalig rijinstructeur en rijangstcoach en nu adviseur op het gebied van parkinson(isme) en verkeersdeelname Hans van Geluk beantwoordt 8 vragen over parkinson en verkeer)
  • Reizen & Parkinson (ParkinsonTV, 5 juni 2015, neuroloog Bart Post, parkinsonverpleegkundige Herma Lennaerts en Bert Janssen gaan hierover onder leiding van Mariska Boshoven het gesprek aan)
  • Verkeer & Parkinson (ParkinsonTV, 22 september 2017, neuroloog professor Bas Bloem, neuropsycholoog Rients Huitema en Bart Ebben onder leiding van Marlies van Nimwegen)
  • Parkinson & autorijden (Verder met Parkinson)

Parkinson en autoverzekering

Parkinson en openbaar vervoer

Advies van Hans van Geluk: professional en ervaringsdeskundige
Parkinson maakt het leven complex, maar ook verkeer- en rijangst maken het leven complex. Het wordt pas echt een probleem als de angst voort gaat komen vanuit de Parkinson.
Vooropgesteld is dat als u al angst had voor de diagnose Parkinson u zich er bewust van moet zijn dat deelname aan het verkeer, met name het autorijden niet verstandig is. Dit geldt ook als u de dag voor deelname aan het verkeer erg druk bent geweest. Maar ook een "off" moment kan een probleem geven. Herken uzelf en houd zelf de regie en vooral wees niet eigenwijs, maar neem uw verantwoordelijkheid. Ga dan niet deelnemen aan het verkeer, zeker niet met de auto. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om op plaats van bestemming te komen.
Graag adviseer ik u in alle facetten van verkeersdeelname met Parkinson. Uiteraard kunt u met een andere chronische ziekte bij mij om advies vragen. Heeft u een vraag stuur mij dan gerust een mailtje via het contactformulier op mijn website,