Blue monday of beautiful monday....?

18-01-2021
Vandaag is het grijs en grauw. Wat regen erbij en na de verlenging van de lockdown een avondklok in het vooruitzicht blue monday is compleet..... Volgens een bericht vandaag op Hart van Nederland (link) bestaat het niet maar is blue monday een marketingterm dat zich als een virus verspreidt. Het is maar de vraag of je in de huidige tijd zomaar de woorden 'zich als een virus verspreidt' moet gebruiken'. Desalniettemin ben ik van mening dat blue monday gewoon een 'echte dag is'.... Maar wel een dag van verdrietig omkijken EN hoopvol de handschoenen oppakken. Ja, meervoud....!!

Wat en wanneer is blue monday?
Blue Monday' is afgeleid van het Engelse begrip "feeling blue" (neerslachtig, somber, down of depri zijn). 'Blue Monday' is de naam die gebruitk wordt voor de meest deprimerende dag van het jaar. Dit jaar is dat maandag 18 januari. Doorgaans valt 'Blue Monday' op de derde maandag van januari.

Blue monday bestaat ...

Ik zie mijzelf niet als een influencer, psycholoog of iemand die alle ontwikkelingen in de markt overziet en doorziet. Toch durf ik het aan om het begrip blue monday te "verdedigen". Nee, niet als een verkapte nieuwe dag van de (chronisch)zieken. Die hebben we informeel al jaarlijks op 8 oktober.


Maar laten we wel wezen, we hebben net de maand december achter de rug, inclusief de wisseling van oud- naar nieuwjaar en we zitten weer midden in de vaste sleur van maandag therapie, dinsdag trombosedienst etc. En dit terwijl iedereen weer naar school is of aan het werk is en daarbij dat van alle goede voornemens er niets terecht blijkt te komen. Okay, okay, je hebt gelijk.... de basisscholen zijn dicht, diverse mensen kunnen vanwege corona niet naar hun werk en zijn thuis.... ook zij hebben het zwaar! Maar personen die wekelijks zo niet dagelijks struikelend hun weg gaan omdat zij door fysieke, psychische of andere tegenslagen in hun leven wel het zonlicht zien maar niet ervaren ... Zij ervaren wel degelijk een blue monday ... Juist nu zijn zij ook extra lang en intensief aan hun geraniums gekluisterd en misschien wel aan verbonden....


Ik besef dat ik, net zo goed als het bericht waarna ik verwees, nu erg kort door de bocht ga .... En toch... En toch.... voor mij is dit jaar en deze maand januari heel anders dan vorig jaar! Ik heb aardig mijn draai gevonden en kan genieten van wat goed is en goed gaat. Ik zie (te veel) nieuwe uitdagingen en kansen. Maar dat was mij en is niet iedereen (elk moment van de dag) gegeven te zien en beleven. Wanneer je door een haarspeldbocht in het leven de ruwe en grauwe zijde van dit leven ervaart zie je de trein wel weer van het station vertrekken en blijf jij alleen achter. Helaas blijf je niet achter in die gezellige familie- en feestmaand december maar in de eenzaamheid van teruggang, somber en regenachtig weer waarbij voor jouw gevoel (...!!) iedereen zijn goede voornemens is vergeten.


Beautifull monday bestaat
...
Maar dat betekent niet dat blue monday ook blue monday moet blijven... Probeer je daaraan te ontworstelen. En als je dat niet lukt, vraag om hulp en laat je helpen...! Bel iemand op! Deel je pijn en zorgen! Misschien kun jezelf iemand verrassen ook al heb je het zo nodig om zelf een schouder of arm te ervaren... 'Omstanders', laat het begrip blue monday of niet, commercie of niet gewoon links leggen... Een enkele mooie roos, een telefoontje met een luisterend oor en compassie maakt van een blue monday een beautiful (mon)day!