Zorg - Idee - Oplossing (?) - Trots - Dankbaar

04-08-2020
"Zeg Peter, wat wordt jouw volgende boek en waar gaat dat over?" Die vraag kreeg ik ongeveer een week geleden. "Peter, ik wil een boek schrijven, wil jij dat coördineren?" Een vraag van een enkele dag geleden. Actuele vragen nu vandaag het manuscript en proefdruk van de bundel 'Beter leven met een chronisch-progressieve ziekte' is goedgekeurd en naar de drukker is gestuurd. Eind augustus hopen wij de bundel te presenteren en is deze via ons, de uitgever, de lokale boekhandel en bijvoorbeeld Bol.com verkrijgbaar. Tsja,.. hoe kom je tot het schrijven van een boek of bundel....?

Ik vind het mooi om kennis en ervaring te delen. Dat deed ik door middel van het geven van trainingen en schrijven van artikelen en dat binnen de mogelijkheden die ik heb (waarbij energie een belangrijke factor is) probeer ik dat via lezingen en gastcolleges nog steeds. En inderdaad, door het schrijven van artikelen en boeken kun je ook mensen verder helpen.

Wie 10 jaar geleden had gezegd dat ik in 2020 het zevende boek zou presenteren die had hard uitgelachen of meewarig aangekeken. Maar de combinatie 'ziekte van Parkinson' en een uitgebreid trainingsprogramma rondom de vaardigheden voor de ambtenaar nieuw stijl is het in 2016 zover gekomen. Door de ziekte Parkinson was mijn slaapritme zodanig verward dat ik gelukkig wel goed sliep maar erg vroeg wakker was waardoor ik, na aankleden en Bijbelstudie om 5:30 begon met e-mailen en schrijven. Zodoende verschenen in het najaar van 2017 de eerste drie bundels: 1) het Zakboek Raadsleden, 2) een bundel over pleegzorg en 3) een boek over de geschiedenis van onze plaatselijke kerkelijke gemeente. Vervolgens volgden het Zakboek Statenleden (mei 2018), Een nieuwe uitdaging met Parkinson (februari 2019) en het Zakboek Ambtenaren (december 2019). Bij gezondheid dus augustus 2020 de bundel Beter leven met een chronisch-progressieve ziekte. In voorbereiding zijn nog het Zakboek Waterschapsbestuurders en een bundel over de geschiedenis van de Protestantse Combinatie Waddinxveen (PCW). Beide laatste manuscripten zijn voor zeker 80% gereed maar door het progressieve karakter van Parkinson kan ik anno zomer 2020 niet meer wat ik in 2016 kon: werken aan meerdere bundels tegelijk.

Maar waarom een boek of bundel? Is er niet al genoeg beschikbaar?! Zoals ik aangaf vind ik kennis en ervaring delen mooi. Maar inderdaad, ik heb geen behoefte om energie te steken in een boek waarvan er al meerdere uitgaves beschikbaar zijn. Ik wil wel graag iets nieuws, anders of gewoon iets unieks uitbrengen. En vooral ook boeken waarin theorie en praktijk samenkomen. Vandaar dat van de bundels over bijvoorbeeld Pleegzorg, Raadsleden, Statenleden en de ziekte van Parkinson geen soortelijke uitgaves te koop zijn. Vandaar ook dat de nieuwe bundel die mijn collega Angélique en ik hebben samengesteld een unieke bundel is over hoe om te gaan met chronisch-progressieve ziekten. Een bundel geschreven vanuit verschillende invalshoeken (medisch, psychologisch, zingeving en pastoraat, coaching en zorg) van waaruit wij ook diverse 'doelgroepen' willen informeren en verder helpen (zieken, medische- en psychologische professionals, werkgever en collega's, familie en vrienden, pastoraal werkers en coaches).

Maar hoe kom je tot een bundel? Eigenlijk kwamen alle tot nog toe verschenen bundels voort uit gemis van goede informatie waarbij de praktische toepassing is opgenomen. Daarover loop je na te denken, ga je bellen, laat ik mij informeren en ga ik daarover het gesprek aan. En als het balletje eenmaal rolt dan gaat het natuurlijk niet vanzelf maar zit er vaak wel de vaart in. Vaak loop ik een paar keer helemaal vast. Daarom heb ik een schema ontwikkeld waarin ik de opzet van de bundel, de onderwerpen en auteurs verwerk en de afspraken over lengte, termijn en inhoud registreer. Via een soort 'verkeerslichtmodel' houd ik het overzicht over de voortgang. Dat voorkomt dat ik het overzicht kwijtraak. Er zijn altijd een paar drukke en hectische momenten:

  • het benaderen van auteurs en bepalen inhoud bundel. In deze fase groeit een idee tot een bundel. Krijg je ideeën aangereikt van ervaringsdeskundigen en professionals waardoor de inhoud, doelgroepen etc. soms sterk uitbreiden waardoor het overigens wel breed en compleet wordt. Een fase waarin ik van de uitgever een belverbod kreeg en vermaning omdat het boek straks niet meer door de brievenbus past........ Leuk voorval is bijvoorbeeld een spontaan telefoontje van bekende en ervaren Vlaamse deskundige op gebied van rouw en verlies die ons belde of het klopt dat wij met een bundel bezig zijn en of hij ook een hoofdstuk daarin mag schrijven...;
  • de periode dat de eerste versie van een hoofdstuk moet worden beoordeeld. In een paar weken krijg je alle teksten binnen die vervolgens beoordeeld moeten worden op inhoud, praktische toepassing en volledigheid. Soms betekent die beoordeling dat je in allerijl nog een extra auteur benadert omdat je een belangrijk thema mist;
  • de fase van uiteindelijke tekstcorrectie en vormgeving. In deze fase moet de 'losse hoofdstukken' achter elkaar worden gezet, moet inhoudsopgave, interne verwijzingen en auteursbeschrijvingen opgesteld en gecontroleerd;
    de periode van plannen en uitwerken boekpresentaties en symposia. Als de bundel bijna gereed is ga je nadenken over presentatie; waar ga je de bundel presenteren, wie krijgen een eerste exemplaar en wie nodig je uit. In de huidige 1,5-meter samenleving met diverse beperkingen valt het niet mee om een locatie etc. te vinden;
  • de boekpresentaties zelf. Je kijkt er naar uit, je ziet er tegenop. Uitkijken naar het fysieke exemplaar maar toch ook wel weer spannend hoe de bijeenkomsten verlopen en hoe recensenten de bundel beoordelen...

In de praktijk vallen de fases 3 en 4 in de tijd genomen vaak samen en is dat ook de periode waarin je benaderd wordt voor interviews.

Vandaag dus het manuscript of proefdruk naar de drukker. Hopelijk even druk van de ketel! Een bijzondere periode ligt achter ons. Bijzonder omdat twee ervaringsdeskundigen zijn overleden en geen bijdrage hebben kunnen inleveren. Bijzonder omdat vele auteurs door het coronavirus hun bijdrage vanuit een quarantaine-situatie hebben geschreven en er alleen telefonisch of per e-mail contact was tussen auteurs en redactie. Bijzonder vanwege de betrokkenheid, meeleven en diverse grote en kleine maar in alle situaties zeer gewaardeerde giften waardoor wij zo'n boek konden ontwikkelen. Een bundel waarbij redactie en vrijwel alle auteurs naast een gratis exemplaar geen royalty's of vergoeding krijgen. Een bundel waarvan vier weken voor de presentatie al bijna 300 exemplaren zijn verkocht....!

Trots?! Ja, het was stiekem toch best een klus en dat onder bijzondere omstandigheden met volgens mij een mooi resultaat! Dankbaar?! Dat overheerst! Velen hebben (vrijwel) belangeloos meegewerkt (meer dan 100 auteurs/betrokkenen uit Nederland en Vlaanderen), een financiële bijdrage gegeven (waardoor specifieke kosten toch konden worden betaald en wellicht ook een luisterboek mogelijk is. Dank ook aan de Heere God die mij, ondanks mijn ziekte, kracht, inzicht en inspiratie geeft waardoor ik mijn ontvangen talenten mag en kan gebruiken!