Parkinson - Bewegen

07-12-2021

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid. Dit geldt voor jong en oud, chronisch ziek of niet. Meer bewegen is juist ook voor mensen met Parkinson goed. Het houdt conditie en vaardigheden langer in stand,

Parkinson en bewegen

  • 'Een nieuwe uitdaging met Parkinson' (link naar bundel) → Deel 7 van de bundel hoofdstuk 36 en de Kennismakingen 6, 7 en 8)

Overige informatiebronnen

  • Parkinson2Beat (initiatief van Ruud Overes, zelf parkinsonpatiënt, die fietstochten door Europa organiseert om zowel fondsen te werven voor onderzoek als het thema 'bewegen' onder de aandacht te brengen)

Adviezen en aanbod van adviseurs en deskundigen

* Rollz Motion Rhythm: dé luxe en praktische Parkinsonrollator en -rolstoel ineen
Veel personen met de ziekte van Parkinson krijgen vroeg of laat problemen met lopen; denk daarbij aan conditie, evenwicht en freezing. De Rollz Motion Rhythm is een daarvoor een eigentijds, handig en veilig hulpmiddel. Rollz is een fabrikant van onder andere de Rollz Motion Performance (een vlotte, eigentijdse rollator die met enkele eenvoudige handelingen omgebouwd wordt tot een rolstoel) en de Rollz Rhythm (de Rollz Motion maar dan met een zogenaamde parkinsonmodule). Een laserlijn op de grond, een trilling in de handvatten of een geluidssignaal helpen de Parkinsonpatiënt met het gaan lopen of doorlopen.

* Valpreventiegids Stannah
De ziekte van Parkinson heeft veel invloed op het evenwicht en helaas hebben veel mensen met Parkinson ervaring met vallen. Stannah heeft daarom een praktische gids ontworpen wat mensen met de ziekte van Parkinson kunnen doen om hun risico op vallen te verkleinen. In deze gids kan met ook algemene tips lezen om het huis meer 'valbestendig' te maken. Deze tips kunt u nalezen in de Valpreventiegids van Stannah (link naar Valpreventiegids)
.

* Cue2Walk
Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben last van freezing. Ineens blijf je stilstaan. Dat is vervelend, want zelfstandig een freeze doorbreken is vaak lastig en er is niet altijd iemand in de buurt om te helpen. De Rollz Motion Rythm kan hierbij een uitkomst zijn. Maar als je (nog) zonder rollator of rolstoel kan is wellicht een Cue2Walk een idee?! Je vrij voelen om te bewegen is lang niet altijd vanzelfsprekend als je de ziekte van Parkinson hebt. De Cue2Walk is een slim, draagbaar apparaat om dat je helpt om Freeze of Gait zelfstandig te doorbreken. Het is eenvoudig te gebruiken, biedt ondersteuning wanneer dat nodig is en wordt onzichtbaar gedragen onder je kleding. Zo krijg je weer de vrijheid terug om te bewegen. Wanneer jij dat wilt!

Dankzij de nauwe samenwerking met gespecialiseerde behandelaars kunnen we in drie simpele stappen de techniek precies laten aansluiten bij jouw wensen en looppatroon. Lees meer op de website van Cue2Walk.