Is de spoelbak schoon?!

21-03-2022

"Aan de schoonheid van de spoelbak in de keuken kun je netheid van het huishouden aflezen. Dus Peter, zorg in ieder geval dat de spoelbak schoon is!" Die welgemeente tip kreeg ik inmiddels al weer enkele jaren geleden mee. Het ging in dat gesprek over de grote rolverwisseling die in ons huis had plaatsgevonden. Eveline, mijn vrouw, verrichte één dag in de week betaald werk en ik vier. Ná mijn ziekmelding en het proces rondom arbeidsongeschiktheid ging Eveline meer werken en werd zijn met een volledige baan (40 urige werkweek) kostwinner en ik was thuis. Ik werd, zoals ik regelmatig aangeef, hoofd afdeling inkoop en catering.

Maar zo'n totale rolverwisseling heeft echt grote impact. Voor Eveline betekende dit niet alleen taken afstoten maar ook loslaten en accepteren dat dingen anders gaan. Voor mij betekende het werkzaamheden zien, (gefaseerd) oppakken en zoveel mogelijk uitvoeren zoals wij dat willen. We moeten het niet zwaarder en complexer maken dan het is maar het was en is voor beiden een stap en uitdaging. Was omdat ondertussen bijna drie jaar thuis ben en is omdat ik blijvend tegen grenzen van energie en planning aanloop. Dat vraagt om afstemming en daarvoor hebben we ons wekelijkse overleg op dinsdagavond.

Als gemeenteraadslid zag ik ze regelmatig langskomen: de diverse gemeentelijke beheerplannen. In die plannen en het beleidsplan dat daaraan ten grondslag ligt werden keuzes gemaakt wat betreft welk resultaat (kwaliteit) binnen welke termijn tegen welke kosten moet worden behaald. Een mond vol. Eenvoudig gezegd: hoe moet de openbare ruimte (wegen, voet- en fietspaden, openbaar groen etc.) eruit zien en wat mag dat kosten. Het gaat dan vooral over de inrichting van de openbare ruimte. Wat meer geld betekende een mooiere inrichting, een hogere frequentie van onderhoud en meer gerief maar bij bezuinigingen betekende dit bijvoorbeeld minder maaien en gaten in wegdek meer provisorisch dichten. In beide gevallen ziet de inwoner dat misschien niet direct maar op middellange termijn wordt echt wel zichtbaar of er minder of juist meer geïnvesteerd wordt.

En datzelfde is eigenlijk van toepassing op het huishouden. Wat vindt je als echtpaar of jijzelf te verantwoorden en netjes en waar vind je dat het een tandje minder mag of juist een tandje meer moet. En vraag je dan op basis van de WMO om hulp in de huishouding of neem je voor rekening van eigen portemonnee zelf voor meer uren een hulp in de huishouding? Natuurlijk, als je arbeidsongeschikt thuis bent heb je ook meer tijd voor huishoudelijke taken. Alhoewel.... het is niet zonder oorzaak dat je thuis bent gekomen en geen betaald werk meer kunt verrichten! Daarnaast wil je energie ook steken in bewegen (als je dat nog kunt), sociale contacten en dingen die kleur geven aan het dagelijkse leven.

Zo probeer ik zoveel mogelijk te zorgen voor inkoop, bereiden van de maaltijden, de was vouwen en opruimen, prullenbakken bijhouden en dergelijke. Onze hulp in de huishouding die eens in de twee weken komt doet de 'grote klussen' (ramen zemen, zuigen, dweilen, douche, toilet, keuken etc.). Andere klusjes doet Eveline of doen we gezamenlijk. Dat vraagt afstemming, regelmatig overleg en prioriteren. Dat laatste is nog niet zo makkelijk en ook af en toe onderwerp van gesprek. Gesprek? Ja, je moet regelmatig bijpraten; wat gaat goed, waar zie ik tegenop etc. "Waarom ligt die handdoek nog steeds op de trap?" Het kan soms zo vanzelfsprekend lijken maar wat vanzelfsprekend was, dat is het niet meer..... En dat blijft in beweging en blijft veranderen.... Daarom de 'keek op de week' van dinsdagavond. Soms uitpuffen op de bank, soms een goed gesprek en soms gewoon een spelletje of een goed boek.

Is de spoelbak schoon? Kom gerust eens kijken!